ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Αρχική σελίδα / ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Ο οίνος, ο οποίος αποτελούσε πάντοτε βασικό στοιχείο στην διατροφή των ανθρώπων κατέχει μία ακόμη πιο ιδιαίτερη θέση στη ζωή των μοναχών. Προσφέρεται τις εορτάσιμες ημέρες, ενώ παράλληλα το Νάμα χρησιμοποιείται για την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί το κέντρο και το αποκορύφωμα της ζωής του μοναχού.

Ο αμπελώνας της Μονής του Αγίου και Μεγάλου Μετεώρου αποτελεί μέρος της πλούσιας παρακαταθήκης που μας κληροδότησαν οι Κτίτορες της Μονής. Όταν στα μέσα του 14ου αιώνα, με προτροπή του Οσίου Αθανασίου, θα φυτευτεί το πρώτο αμπέλι στα ριζά των βράχων, θα ξεκινήσει μια ευλογημένη παράδοση. Θα ακολουθήσει ένας διάλογος σχεδόν επτά αιώνων μεταξύ του μοναδικού και σχεδόν υπερκόσμιου μετεωρίτικου φυσικού τοπίου και της διακριτικής παρουσίας των μοναχών.

Το μεγάλο βαρέλι στον αμπελώνα και το κελάρι της Μονής με τα παλαιά ξύλινα βαρέλια παραμένουν οι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες της μεγάλης οινοποιητικής παράδοσης του Μετεώρου.

Με πρωτοβουλία της αδελφότητος της Μονής το 2013 ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια της αναβίωσης του παλαιού και εγκαταλελειμμένου για χρόνια αμπελώνα της Μονής στην δυτική είσοδο των Μετεώρων, κάτω σχεδόν από το βράχο του Αγίου και Μεγάλου Μετεώρου.

Ο αμπελώνας σήμερα καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Η τεράστια παράδοση μπολιασμένη με τον φιλόκαλο ζήλο της αδελφότητας προσδίδουν στα κρασιά της Μονής του Αγίου και Μεγάλου Μετεώρου τα  μοναδικά τους χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα η παραγωγή τεσσάρων ετικετών κρασιού: Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Οίνος Λευκός Ξηρός και Οίνος Ροζέ Ημίγλυκος, ενώ αποκορύφωμα της οινοποιητικής προσπάθειας αποτελεί το νάμα, ο οίνος που προορίζεται για την Θεία Ευχαριστία.